top of page
Csicsergok_album-14.jpg
  • Facebook

Csáky Csicsergők Gyermekklub

2017 novemberében elindult a Csáky Csicsergők gyermekklub a Hegedűs Csáky zsinagóga körzet új programja, a körzet, kis és nagyobb gyerekeinek számára. Várunk minden érdeklődőt. Célunk a hozzánk látogatóknak játékos formában bemutatni, megtanítani a zsidósággal kapcsolatos ünnepeket szokásokat. Ezzel elősegítve a zsidó identitás erősödését. Programjainkról a körzet hírleveleiben és a közösségi térben a Csáky Csicsergők Facebook oldalán alábbi linken lehet tájékozódni.

 

https://www.facebook.com/Gal.Etelka.70

A Csáky Csicsergők története

2017 októberében elindítottuk a közösség önkénteseivel, a kéthetente összehívott gyermek klubot, Csáky Csicsergők néven. Már a névválasztás is a hagyományra épül: Csáky, mert ez a zsinagóga eredeti neve, és Csicsergők, mert szeretnénk, ha a zsinagóga falai között a gyermek zsivaj „rendszeres vendég” lenne, hiszen ez, ami a jövőt jelenti a közösség számára. A foglalkozások célja a környéken élő gyermekek és szüleik “ behívása” a zsinagógába és a hagyományok, ünnepek megismertetése. Itt a gyerekek és szüleik együtt tanulhatják az ünnepek jelentését, az azokhoz kapcsolódó szokásokat, dalokat, táncokat. Az eltelt két évben a programon rendszeres vendégeink voltak a szülők nagyszülők is.

A Hanukai lángokat kétszer is Dr. Schőner Alfréd főrabbival és a közösség tagjaival gyújtottuk meg. 2019-ben pedig a Dohány körzettel közösen tartott Hanukai ünnepségen a Dohány zsinagógában lobbantottunk lángokat.

Tu Bisvátkor virágokat ültettünk, és az ünnep tiszteletére „gyümölcs szédert” tartottunk. Purimkor együtt hallgattuk Eszter történetét a közösség tagjaival, majd a kidusteremben együtt játszottuk el azt, a jelmezbe öltözött gyermekekkel.

 Pészachkor a csapásokat és a kivonulás jeleneteit elevenítettük fel különböző kreatív foglalkozásokon készült tárgyakkal. 

Savuotkor  saját „tóra tekercset ”és zászlót készítettünk és a közösség tagjaival részt vettünk a zsinagógai körmenetben, ahol nagy örömünkre sok-sok cukorkát gyűjthettünk.

Szukottkor a sátor díszítésében is részt vettünk saját készítésű díszekkel.

 

Rendszeresen foglalkoztunk Ros Hasana, Jom Kipur és a szombat jelentőségével és Mózes életével is.

Mindezt olyan környezetben ahol az adott korosztálynak (2-12 év) megfelelő játékokat és foglalkozásokat biztosítottunk.

A gyermek klub működéséhez a körzet vallási és világi vezetése és a körzet alapítványa is nagy segítséget nyújt.

A jelenlegi Covid helyzet most ugyan felfüggesztette a közös programokat, de amint lehet, újra indulnak a foglalkozásaink.

Etelka.jpg

A Csáky Csicsergők vezetője: Miklós Ferencné Gál Etelka.

Etelka több éve a Hegedűs Csáky Zsinagóga közösségének aktív tagja. Tanulmányait az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen végezte 2012-2018 között, ahol Zsidó felekezeti szociális munkás (BA) és Zsidó kultúra történész (MA) szakokon szerzett diplomát. Alapvégzettsége szerint általános ápolónő. Több éven keresztül részt vett idősek házigondozásában. Vezetésével 2017-től folynak a foglalkozások.

bottom of page