top of page

A zsinagóga története

Egy kép a békebeli időkből

Egy kép a békebeli idők után (1946)

Utcak%25C3%25A9p_edited_edited.png

Egy kép a békebeli időkből

Hosszú a zsinagóga útja az 1911-es apró helyiségtől az 1927-es,  Baumhorn-féle nagyszerű átépítésig, és a holokauszttól egészen a máig.

 

Lépjen be hozzánk.

Belső.archív.jpg

Egy kép a békebeli idők után (1946)

Értékeink

A Hegedüs Gyula (egykor Csáky) utcai Zsinagóga több mint 100 éves. Így természetes, hogy a zsinagóga minden tevékenységében őrzi a hagyományokat, un. Status Quo zsinagóga. Tagjai elkötelezettek a zsidó gyökerek iránt.

Zsinagógánkban naponta kétszer van imádkozás. Megtartjuk a már több ezer éve, a Tórában leírt ünnepeinket. Ez zsinagógánk egyik alapvető rendeltetése (bét hátfila).

 

Azért, hogy ezek a hagyományok folytatódhassanak, fiatalok és idősebbek számára rendszeres tanítás folyik (bét hámidrás).

A zsidó kultúra értékeinek fennmaradása érdekében irodalmi, zenés és más kulturális rendezvényeket szervezünk, amelyeken a magyar kultúra gyöngyszemeit is bemutatjuk. Így válik a zsinagóga a közösség házává (bét kneszet).

Közösségünk arra rászoruló tagjai részére – lehetőségeink keretein belül - szociális támogatást nyújtunk életkörülményeik javítására.

Figyelmet fordítunk más zsidó közösségekkel, valamint a kerületi civil szervezetekkel történő együttműködésre, így tevékenységünk széleskörű megismertetésére.

Judean desert.jpg

Jövőképünk

 

Célunk, hogy a neológ zsidóság vallási és kulturális értékei a mindenkor rendelkezésre álló legmodernebb technikai eszközök felhasználásával a következő évszázadokban is fennmaradjanak, a zsidó közösségi élet még sokáig virágozhasson.  Ugyanakkor megőrizzük a több évezredes hagyományainkat.

 

Mindent elkövetünk, hogy Jelenlegi tagjaink mellett a fiatalok bekapcsolódjanak közösségünk életének alakításába. Ehhez szükséges az, hogy a jövő generációja érdeklődésének megfelelő programok is legyenek. Hisszük, hogy fiataljaink is otthon érzik majd magunkat közösségünk tagjaiként.

 

Szükséges, hogy lakókörnyezetünkben szélesítsük az együttműködést más felekezetekkel és civil szervezetekkel. Ezzel is növelni kívánjuk hittestvéreink társadalmi elfogadottságát.  Így lehetővé válik, hogy közösségünk tagjai szabadon megélhessék zsidóságukat.

A Hegedűs testvérkapcsolatai

Több magyarországi és külföldi zsidó közösséggel van termékeny, baráti kapcsolatunk, ami kölcsönös látogatásokban, információcserében, és – különösen ezekben a vírusos időkben – közös imádkozásokban ölt testet. Ízelítőül néhány kép kapcsolataink tanúságaként:

Szombathelyi zsinagóga 2021

press to zoom

A zsinagóga a mai környezetben

press to zoom

Zsinagóga-belső

press to zoom

Szombathelyi zsinagóga 2021

press to zoom
1/5

Szombathely

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

Trieste

bottom of page